Thursday, 31 May 2012

Zoo dan Adik Manja

Alhamdulillah~~

Reja yang dok bertambun sebelum study week lagi ni koin lama koin sikit...
(Kerja yang bertimbun-timbun semenjak  minggu sebelum minggu ulangkaji makin lama makin berkurang)

Tuesday, 29 May 2012

Cerita Sikit UMP

Kali ini nak cerita sikit tentang Universiti Malaysia Pahang (UMP)

Entry kali ini dedikasi khas kepada adik2 yang bakal membuat pilihan universiti akan datang.


Saturday, 26 May 2012

Pemenang Ole-Ole Percuma

Klik dulu button play atas ni.. hehe...

Agak-agak sapa menang ea? Pemenang-pemenangnya dah tau dan dah dapat hadiah pun... hampa semua ja belum tau lagi... hehe...

Sebelum tu nak mintak maaf-lah sebab telah mengambil masa yang sangat-sangat lama untuk mendedahkan identiti pemenang-pemenang bertuah Ole-ole Percuma dari Terengganu ni... Tapi, kini tibalah masanya untuk kita berkenalan dengan mereka... Yeay!

Thursday, 24 May 2012

Wednesday, 23 May 2012

Puasa Ramadhan (bahagian 3)

Rukun Puasa

1. Niat - kehendak (qasad) melakukan puasa. Tempatnya di hati, tidak cukup dengan hanya melafazkannya dengan lidah dan tidak disyaratkan melafazkannya. Niat pada waktu malam dengan penentuan iaitu berpuasa pada bulan Ramadhan. Dilakukan secara berulang-ulang pada setiap malam.

Tuesday, 22 May 2012

Puasa Ramadhan (bahagian 2)

Syarat Wajib Puasa.

Puasa Ramadhan menjadi wajib apabila sempurnanya perkara berikut :

1. Islam - Puasa tidak diwajibkan ke atas orang kafir (di dunia) selagi mana dia tidak masuk Islam kerana tidak ada makna baginya  puasanya itu. Adapun di akhirat, mereka akan disiksa atas kerana kekafirannya dan meninggalkan cabang-cabang Islam (seperti berpuasa).

Monday, 21 May 2012

Puasa Ramadhan (bahagian 1)

بسم الله الرحمن الرحيم

          InsyaAllah, penulisan pada kali ini saya petik dari kitab Feqah Imam Syafie yang telah diterjemahkan ke Bahasa Melayu.

Friday, 4 May 2012

جوم باݘ جاوي سيري ١ (Jom Baca Jawi siri 1)

رسول الله صلى الله عليه وسلم دان بواه ليماو.


سواتو هاري رسول اللە صلى الله عليه وسلم دداتڠي اوليه سأورڠ وانيتا کافير. کتيک ايت بݢيندا برسام ببراڤ اورڠ صحابة. وانيتا ايت ممباوا ببراڤ بيجي بواە ليماو سباݢاي هديه اونتوق بݢيندا. چنتيق سوڠݢوە بواهڽ. سياڤا يڠ مليهت ڤستي ترليور. بݢيندا منريماڽ دڠن سڽومن ݢمبيرا. هديه ايت دماکن اوليه رسول اللە صلى الله عليه وسلم سأولس دمي سأولس دڠن ترسڽوم. بياساڽ رسول اللە صلى الله عليه وسلم اکن ماکن برسام ڤارا صحابة، نامون کالي اين تيدق.

جوم باݘ چاوي (Jom Baca Jawi)



Tengah duduk saja-saja, satu buah fikiran muncul dalam kepala ini.

"Apa kata aku selitkan beberapa post yang menggunakan tulisan Jawi"

Maka muncul pula semangat untuk merealisasikannya... Sebab apa aku boleh terfikir macam ni?

Thursday, 3 May 2012

Sapa nak Ole-ole Percuma?

Haa.. kawan-kawan, dah baca ke belum cerita 'Gang TaeKwonDo ke Terengganu vol.1 dan 2? Kalau belum ni link dia... [volume 1 | volume 2]

Kalau dah baca bagus... Mudah sikit... hehehe... Ni ada sikit ole-ole dari Terengganu, saya nak bagi kepada pembaca-pembaca blog saya ini... Tak seberapa pun hadiahnya, harap ada yang sudi untuk terima...

Tuesday, 1 May 2012

Gang TaeKwonDo ke Terengganu (vol.1)


Pada 28 dan 29 April 2012, seramai 31 ahli Kelab Taekwondo (ITF) Universiti Malaysia Pahang (UMP) telah menyertai program 'Taekwondo (ITF) U-Tour'.

Tu dia, da macam baca berita pulak buat starting entry macam ni... hehehe...